Norge
Kontekst
Tidligere forskning og statistikk gir relevant kunnskap om den norske konteksten:
Mange kvinneledede innovasjoner i rurale områder er gårdbaserte og involverer også en form for sosialt entreprenørskap; småskala matproduksjon, rural turisme, helse eller utdanning. Det er mer sannsynlig at kvinner deltar i gårdbaserte diversifiserte aktiviteter som gårdsturisme og grønn omsorg enn menn.
Tidligere forskning i Norge har blant annet funnet at mange kvinnelige innovatører ser ut til å ha en livsstilbedrift uten betydelige vekstambisjoner. Valg og preferanser hos kvinnelige innovatører stemmer ofte mindre godt overens med den klassiske økonomiske forståelsen av entreprenørskap, noe som innebærer ulike indre begrensninger – som lav selvtillit, oppfattede fiendtlige miljøer – og eksterne begrensninger – som lovverk og sosiale normer for kvinnelige innovatører. Man har også funnet at kvinner møter større krav gjennom screening og informasjonskrav enn menn når de skal innhente kapital. Offentlige næringsfondforvaltere tror ifølge tidligere studier at det er mindre lønnsomt å investere i eller gi økonomisk støtte til kvinner enn til menn. Bare 30 % av entreprenørene i Norge er kvinner. Dette er langt under gjennomsnittet i OECD-land.
En større andel av kvinnelige innovatører er deltidsentreprenører enn blant mannlige innovatører. Blant selvstendig næringsdrivende utgjør deltidsentreprenører 48 % av kvinnelige innovatører og 35 % av menn.
Level of centrality at municipal level
Source: Høydahl, E. (2020). Sentralitetsindeksen. Oppdatering med 2020-kommuner. Notater 2020/4. Statistisk sentralbyrå [Statistics Norway]. https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/_attachment/413602?_ts=17085d29f50
Strategier for å styrke kvinneledet innovasjon
De siste 15 årene har offentlig politikk endret seg fra et bredt spekter av initiativer knyttet til kvinners innovasjon og entreprenørskap, til mindre varierte initiativer som kun fokusert på å fremme lik tilgang til finansiering, og igjen til hovedsakelig å evaluere den opplevde kvaliteten på entreprenørprosjekter når man bestemmer potensiell støtte.
Det finnes imidlertid både offentlige og private organisasjoner som tilbyr støtte og jobber på vegne av innovatører generelt. Noen eksempler er: Innovasjon Norge – som gir tilgang til kompetanse (f.eks. mentorordninger), kapital og nettverk; og Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS – som søker å bidra til økte inntekter for små og store regionale matforetak og industrier gjennom rekruttering, utvikling, nettverk og profilering. Videre har noen private organisasjoner som mål å lukke kjønnsgapet ved å inspirere flere kvinner til å bli gründere. Blant dem er SHE Community, med sitt mentorprogram for kvinnelige gründere og initiativet ‘SHE Invest’, som oppfordrer investorer til å investere i oppstartsbedrifter ledet av kvinner.
Living Lab fokus og mål
I Norge er interessen for å bli entreprenører eller innovatører omtrent lik blant kvinner og menn, men bare 30 prosent av de som blir innovatører er kvinner, og kvinneandelen reduseres jevnt i retning mot “varig virksomhet som går bra og i vekst”.
Kvinner har spilt ledende roller innen lokal matinnovasjon i Norge og Trøndelag-regionen, ved å selge produkter og innovative produkter i små utsalgssteder som markeder. Med skiftende forsyningskjeder som krever større produsenter for å forsyne supermarkeder, ser kvinners rolle i regionen ut til å ha blitt mindre fremtredende. Denne laben ser på innovasjonsrelaterte behov hos kvinner på landsbygda, for å styrke deres rolle innen lokal matinnovasjon, da dette er et innovasjonsfelt som har vist seg å være av stor interesse for kvinner i rurale områder.
Den norske living laben er basert på de ulike erfaringene og opparbeidede kunnskapene blant aktive kvinnelige innovatører i ulike aldre, roller og faser av virksomheten, og vil styrke innovasjonsprosesser for kvinner innen lokal matinnovasjon og mer generelt ved å adressere og utvikle tiltak for å overvinne ulike utfordringer og barrierer som skal identifiseres av Living Lab-medlemmene selv. I tillegg vil interessenter som støtter bærekraftig kvinneledet innovasjon i landlige områder være involvert i Living Lab-prosessene.
Aktiviteter og innovasjoner under utvikling
Aktivitetene i laboratoriet vil i stor grad bli definert basert på kvinnelige innovatørers behov og hva de mener er viktig – både for deres egen del og for kvinnelige innovatører i landlige områder i Norge generelt. Vi er fortsatt tidlig i denne prosessen, men vi har definert noen overordnede punkter:
- Synliggjøre LLs temaer og interesser gjennom media, internett og sosiale medieplattformer for å inspirere andre innen lokal matproduksjon og annen entreprenørvirksomhet regionalt og nasjonalt.
- Holde workshops og tilrettelegge for diskusjoner for å komme frem til tiltak som vil bidra til løsninger på de identifiserte utfordringene.
- Planlegge for erfaringsdeling og gjensidig læring i gruppen, samt nettverksdeling.
- Koble innovatørene til ressurser og nettverk som virker utfordrende for dem å få tilgang til.
- Invitere relevante interessenter i samråd med de kvinnelige innovatørene. Disse vil ha ulike funksjoner i laboratoriet: gode tips og råd til den enkelte innovatør/inspirasjon og motivasjon for gruppen som helhet/introduksjon av verktøy og eksempler på støtte på relevante områder/døråpnere til interessante nettverk (f.eks. kvinnelige ledere).
- Utnytte metodene vi presenteres for gjennom hovedprosjektet og gjøre kvinnene kjent med dem.
Hvordan aktivitetene passer inn i de overordnede GRASS CEILING-målene
Gjennom inkludering av nøkkelaktører med innflytelse og synlighet av LL-aktiviteten i media, vil vi bidra til økt forståelse, bevissthet og anerkjennelse av kvinners nåværende og fremtidige rolle i bærekraftig utvikling av landbrukssektoren, innovasjon, rurale økonomier og samfunn. Videre vil dette utdanne interessenter og andre aktører om spesifikke behov og utfordringer som kvinnelige innovatører har.
Gjennom erfaringsdeling, gjensidig læring i gruppen og samarbeid med interessenter knyttet til LL, gir vi kvinnelige innovatører mulighet til å sammen utvikle kunnskap til fordel for sin egen innovasjonsreise og inspirere andre kvinnelige innovatører.
Ved å bruke metodene og verktøyene som presenteres i prosjektet, vil vi kunne øke kapasiteten til kvinner i rurale strøk til å innovere for endring, bygge opp kunnskapen og ferdighetene som trengs for å forfølge og integrere grønne innovasjoner.
Deltakere i levende laboratorium
Deltakerne i den trønderske Living Lab’en er alle involvert på en eller annen måte i lokal matproduksjon. Gjennom mat, drikke, reiseliv og turisme bidrar de til levende rurale samfunn. Fra en bedrift i marin sektor med fiskeolje, finner vi håndverksøl, brød, kaker og søtsaker, egg, ost og melk, storfe og sauer, gamle kornsorter, honning og poteter. I tillegg tilbyr noen av gårdene overnatting, arrangerer bryllup og andre arrangementer, holder workshops, viser frem tekstilgallerier og tilbyr guidet laksefiske.
Hovedinteressentene er innenfor lokale og regionale sektorer som ledelse og politikk, innovasjon, bank og utdanning. Dette inkluderer interessenter fra Innovasjon Norge og andre innovasjonsselskaper, fylkesadministrasjon, regionalt råd, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), en regional bank, et regionalt utviklingsselskap, en landbruksskole og et regionalt non-profit selskap som jobber for å styrke Trøndelag som matregion. Ved å delta i GRASS CEILING har både kvinnelige innovatører og interessenter potensial til å danne nettverk og styrke rollen til kvinnelige innovatører i Trøndelag.