Dutch Living Lab meeting

Het Dutch Living Lab evalueert de voortgang en de deelnemers zijn trots op het werk dat ze hebben verricht

Het Dutch Grass Ceiling Living Lab kwam op 23 mei bijeen. De hele dag was vrolijk. De vrouwen waren zo blij elkaar te zien en  de boerderij van één van de deelnemers te bezoeken en haar Irene Beukeveld plannen in het ‘echte leven’ te zien uitkomen. De groep werd vergezeld door een van de betrokken wetenschappers die tot nu toe slechts een paar van de vrouwen eerder had ontmoet, maar van harte welkom was. De filmploeg uit Spanje was ook de hele dag aanwezig en paste zich gemakkelijk aan. Het was natuurlijk puur toeval dat de hele groep er zo fantastisch uitzag!

De ochtend begon met het uitwisselen van ervaringen in de afgelopen maanden. Hieruit bleek  hoeveel vooruitgang iedereen in de afgelopen drie jaar had geboekt. De kans om even stil te staan en terug te kijken op het begin van het project was inspirerend en reden voor de  vrouwen  om trots te zijn op hun prestaties, en op elkaar. De rest van de ochtend werd geleid door een van de getalenteerde deelnemers, Lonieke de Ruiter, die liet zien hoe je  het programma Canva  kunt gebruiken voor je branding. Ze werkt zelf samen met twee van de andere innovators en gebruikte een aantal van hun voorbeelden, wat extra bijzonder was.

Ondertussen interviewde de filmploeg  de deelneemsters  voor een serie over alle vrouwen die deelnemen aan de Grass Ceiling Living Labs in de verschillende landen. Ze deden het allemaal geweldig en hun eigen verhalen en ervaringen kwamen goed naar voren. Deze video’s worden na de zomer gepubliceerd. De groepsfoto is gemaakt door Álvaro Sancho van Giste Producciones.

De middag stond in het teken van de focusgroep, als onderdeel van het onderzoek naar het effect van de  Living Labs. Terugblikken op hoe ver iedereen was gekomen gaf veel voldoening. H. We spraken ook over hoe we verder kunnen gaan als het project Grass Ceiling is afgerond. De onderlinge bang is sterk even als de wens om contact te houden. Een interessante vraag is hoe deze groep zo sterk is geworden? Is er een magische formule? In onze discussie kwam naar voren dat naast  verbondenheid, eerlijkheid en steun  kwetsbaarheid een essentieel aspect is geweest. De vrouwen hebben een ruimte gecreëerd waar ze kwetsbaar konden zijn, nieuwe ideeën én mislukkingen konden delen. Dit alles zonder bang te zijn om beoordeeld te worden. Dit is iets wat iedere innovator zou moeten hebben.

De dag werd op de best mogelijke manier afgesloten met een ijsje en een rondleiding op de boerderij en in de nieuwe keuken van Irene. Het weer was niet al te best, maar dat deed niets af aan de sfeer. Sterker nog, velen waren blij dat het eindelijk eens regende! Vorige jaar had een andere innovator, Petra Commijs, haar uitgebreide kennis over het maken van ijs met Irene gedeeld en zij kreeg trots een proefbord met verschillende smaken voorgeschoteld, die natuurlijk met enthousiasme werden geproefd. Dit was een bijzonder moment en een mooi voorbeeld van de innovatieve projecten die de Living Labs mogelijk hebben gemaakt.