Vrouwelijk ondernemerschap in de landbouw en de rol van vrouwen in besturen

Tijdens de Werkplaats Netwerk Platteland (https://www.netwerkplatteland.nl/) op 15 november werden er diverse workshops georganiseerd voor betrokkenen bij en inwoners van het platteland. Het Netwerk Platteland inspireert en verbindt kennis, mensen en projecten om samen te werken aan een toekomstbestendige landbouw, het versterken van de natuur en een leefbaar platteland. Bettina Bock (hoogleraar inclusieve plattelandsontwikkeling) en Marloes van Schaik (melkveehoudster en strategisch beleidsadviseur Multifunctionele Landbouw) verzorgden een workshop over het EU project Grass Ceiling (https://www.grassceiling.eu/) en de ervaringen tot nu toe.

Bijna twintig vrouwen namen deel aan de workshop. Dit waren vooral ambtenaren, maar ook een aantal agrarisch onderneemsters en belangenbehartigers. Bettina startte met een presentatie over de opzet van het project en de stand van zaken rondom de kennis over vrouwelijk ondernemerschap. Vervolgens nam Marloes het over en als deelneemster aan de living lab vertelde zij over haar onderwerp; een grotere rol voor vrouwen in bestuurlijke processen.

De presentatie werd gevolgd door een levendige discussie, waarin input is opgehaald voor Grass Ceiling. Er was veel betrokkenheid bij het onderwerp. Het living lab werd gezien als een mooie opstap, en er kwam de vraag hoe we dit verder zouden kunnen opschalen. Natuurlijk is het mooi om meerdere living labs op te starten, bijvoorbeeld 1 per provincie. Maar het is ook goed om het vrouwelijk ondernemerschap dat er al is, in de schijnwerpers te zetten in de media. Rolmodellen stimuleren enorm. Marloes presenteerde een vijftal behoeftes die vrouwen over het algemeen eerst vervuld willen zien voordat ze een rol in een bestuur oppakken. Deze behoeftes raken aan het bieden van veiligheid, en daar kunnen rolmodellen/ kweekvijvers van vrouwelijke bestuurders zeker ook een rol in spelen. Verder is het ontbreken van veel data over vrouwelijk ondernemerschap in de agrarische sector een gemis. Meten = weten, dat werd door iedereen omarmd. Vrouwen houden zich vaker bezig met sociaal economische innovaties, zoals een tweede tak op het bedrijf . Ondersteuning hiervoor in de vorm van bijvoorbeeld subsidies is hard nodig. De focus ligt nu vooral op technische innovaties. Al met al kijken we terug op een waardevolle middag!