7th Dutch LL Kamelenmelkerij Smits visit

Bij de zevende bijeenkomst laten de vrouwelijke deelneemsters van de Nederlandse Living Lab een sterke band zien

Het zevende Nederlandse Living Lab vond plaats op vrijdag 7 februari 2025 op Kamelenmelkerij Smits – de kamelenboerderij van Living Lab innovator, Dorieke en haar man . Meer specifiek, ze houden dromedarissen voor hun melk, dit zijn een bultige kamelen. Terwijl de vrouwen met hartelijke begroetingen, viel het op hoeveel contact ze buiten de Living Lab hebben; ze volgen niet alleen elkaars sociale media-updates, maar delen ook vaardigheden en advies.

Het grootste deel van de tijd in dit Lab werd geleid door stakeholder Petra Bernhard die ons door een workshop leidde om onze eigen kwaliteiten, competenties en waarden te identificeren. Het idee voor deze training was ontstaan doordat een van de innovators zich afvroeg wat haar rol en identiteit als boerin was. Wat zo bijzonder was, was dat deze groep vrouwen een oprechte openheid met elkaar heeft opgebouwd. Ze waren niet bang om zich kwetsbaar op te stellen en vertrouwden elkaar. Er waren verschillende oefeningen voor zelfreflectie, maar ook een kans om kwaliteiten voor anderen op te halen. Dit leverde leuke verrassingen op, want veel van de vernieuwers waren blind voor hun sterke punten die anderen zagen, of beschouwden kwaliteiten als een zwakte terwijl anderen het als een kracht zagen.

Misschien wel het meest relevante aspect voor Grass Ceiling was de discussie rond Leiderschap – wat maakt een goede leider? Het was vooral inspirerend om te zien hoe degenen die zichzelf niet als leider beschouwden, door anderen in de groep als zodanig werden herkend. We associëren leiderschap vaak met mannelijke kwaliteiten als kracht en directheid. Maar het werd duidelijk dat kwaliteiten als steun, empathie, inspiratie enzovoort (vrouwelijke kwaliteiten) net zo belangrijk, zo niet belangrijker, waren in een leider.

Hoewel dit Living Lab weinig theoretische training bevatte, was het ongelooflijk waardevol om tijd te besteden aan de innovators zelf als persoon. De rest van de dag werd besteed aan het delen van updates over de voortgang en planning voor de laatste twee Living Labs dit jaar – er heerst al een melancholie over het feit dat dit ooit zal eindigen. Het laatste deel van de agenda gaf een andere innovator (Albertine) de kans om haar presentatie voor Jonge Agrarische Talent te oefenen. Ze was geweldig en door dit te doen voor zo’n veilig en ondersteunend publiek groeide haar zelfvertrouwen enorm. De feedback na afloop zat vol positiviteit en oprechte steun, omdat iedereen wilde dat ze zou slagen. Om zo’n cheerleading groep te hebben is een mooie ondersteuning.

We eindigden met een rondleiding op de boerderij. Dit was het eerste bezoek aan een deelnemende innovator thuis/op het werk en iedereen was blij en geïnteresseerd. De kamelenkalveren huppelden rond terwijl we inzicht kregen in de uitdagingen en mogelijkheden die het runnen van een boerderij met zich meebrengt. En we vertrokken met chocolade gemaakt van hun kamelenmelk als kers op de taart van weer een succesvolle en inspirerende Living Lab dag.

7th Dutch Living Lab meeting
Zevende Nederlandse Living Lab
7th Dutch Living Lab meeting
Zevende Nederlandse Living Lab
7th Dutch Living Lab meeting
Zevende Nederlandse Living Lab
7th Dutch Living Lab meeting
Zevende Nederlandse Living Lab